Kristályok tisztítása

Tájékoztatás:

Egyes kristályok lehetnek színezettek (jellemzően achát vagy jade kövek) melyek színe az idők során változhat. A kristályok hatását és értékét a színezés nem befolyásolja.

Egyéb, nem festetett kristályok színe is változhat a használat során ez teljesen normális! Ilyenkor a kristályt meg kell tisztítani!

Kristályok tisztítása:

 

Miért szükséges a kristályok tisztítása?

A kristályokat használat előtt érdemes megtisztítani nem csak a fizikai szennyeződésektől, mint portól, esetlegesen árcédula nyomaitól, hanem a környezetéből és más emberektől származó energiáktól is, melyeket felvett vagy hozzátapadtak legyen szó gyógyító kőről vagy ékszerről. A tisztítást nem csak az újonnan hozzánk került kövecskéken szükséges elvégezni, hanem minden meditáció vagy gyógyítás után is, hiszen nem szeretnénk újra találkozni ugyanazzal vagy egy alacsonyabb rezgésmintával, mint amit már magunkból kioldottunk korábban, viszont a lenyomata még a kristályban van.  A kövekből készült karkötőket, láncokat és medálokat is célszerű rendszeresen energetikailag letisztítani sőt, a drágakővel díszített nemesfém ékszereket is ügyelve arra, hogy közben ne sérüljenek.

 

 • Természetes vízzel: a forrásvíz vagy friss patak vize remekül leoldja a negatívitást. Otthon hideg folyó csapvíz alá tartva kristályunkat és ékszereinket is jó hatás érhető el különösen, ha mentálisan is kérjük a megtisztulást. Vizualizáljuk, hogy a víz elmos bármilyen olyan energiamintát, ami nem a saját tiszta fénye és rezgése. Figyelem! Vannak olyan ásványok, melyek sérülnek a víz hatására, mivel oldódnak általa.
  Mit NE tisztítsunk vízzel: szelenit, sivatagi rózsa, kősó, gipsz kristály, halitok (só), hematit, magnetit, mágnesvas, ulexit.

 

 • Sós tisztítás: A só lévén maga is kristályos szerkezetű nagyon hatékonyan távolítja el a negatív energiát, azonban óvatosan kell vele bánni. Bizonyos kristályokat tönkretehet a só, ezért a kristályt tegyük egy kisebb üveg edénybe és így helyezzük a sóágyba. Hagyjuk ott fél órára vagy akár órákra is, majd onnan kivéve jó alaposan öblítsük le folyó hideg vízzel.  A direkt sóba való ágyazás módszerét is időnként alkalmazzák, de én általános esetben nem javaslom, mert többet árthatunk vele, ha nem szakszerűen csináljuk.
  Mit NE tisztítsunk direkt módon sóval: opál, nemesopál, gyöngy, gyöngykagyló, szelenit, kalcitok, porózus kristályok, szabad vizet tartalmazó ásványok.

 

 • Ametiszt kristályröggel: hatékony tisztítást eredményez ametiszt ágyra vagy nagyobb ametiszt rögre helyezve a kristályt. Azonban ha túl hosszú ideig hagyjuk ott tisztítandó kristályunkat, akkor saját rezgését felülírhatja az ametiszt magas rezgése. Az ametiszt sem öntisztuló, tehát időnként az ametisztet is tisztítani szükséges.

 

 • Füstölővel: a füstölő típusától függően tartsuk a kristályt a füstbe vagy az óra járásával ellenkezőleg mozgassuk körbe a füstölőt. Amikor végeztünk jól szellőztessük ki a szobát, hogy a negatív energiák eltávozzanak.

 

 • Gyertyalánggal: a kristályt gyorsan húzzuk át a gyertya lángja fölött ügyelve testi épségünkre. Azonban bizonyos kristályokat pl. az opált tönkreteheti a tűz. Másik mód, hogy négy mécsest helyezünk el a kristály körül és hagyjuk, hogy átjárja a tűz energiája, amíg a mécsesek elégnek.

 

 • Földbe ágyazás: a tisztítandó kristályt ássuk be a földbe vagy helyezzük el egy földet tartalmazó cserépbe. Ez a mód alkalmazható a különösen negatív energiák leföldelésére. Ez hosszabb időt is igénybe vehet, hagyatkozzunk megérzéseinkre, meddig maradjon a kő eltemetve. Utána jó alaposan öblítsük le folyó vízben.

 

 • Egyéb módszerek: hanggal pl. hangtállal, angyali és mesteri energiával, univerzális energiával (Reiki) és bárhogyan amit intuíciónk súg.